onsdag den 14. marts 2012

Verdens bedste brød - my way!

Så er jeg også hoppet med på bølgen og fået lavet verdens bedste brød.
Beklager den dårlige billedekvalitet. Det er taget med min mobil i dårligt lys.
Den oprindelige opskrift er ikke min, men jeg har lavet nogle tilføjelser og samlet det hele så andre kan prøve opskriften af.


Ingredienser:
625 g mel, (halv durum, halv hvidhvede)
5 dl (0,5 l) vand,
2 tsk. salt,
gær på størrelse med en ært (ja, så lidt skal du bruge)
Sesamkerner
Havregryn

Fremgangsmåde:
Hæld vandet i en stor skål, og rør gærklumpen ud i vandet ved at "nuldre" den imellem to fingre. Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint, kun lige indtil melet er vådt.
Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer. Men 12 plejer at lykkes.
Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i melet. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet. Når det er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.

DEJEN VIL FREMSTÅ UFÆRDIG OG MEGET KLÆBRIG – DET ER MED VEJLE!

Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.
Smør et fad med lidt olie og drys mel på. Kom dejkuglen op i fadet. Dæk evt til med lidt plastikfilm. Lad den hæve i to timer mere.
Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftighed, fordi det bliver bagt i en gryde inde i ovnen. Dampen, der fanges inde i gryden, gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere tid at hæve i.
Kom en gryde med låg (gerne støbejern) på 3-5 liter ind i en 250 grader varm ovn. Lad gryden blive godt varm. Helst en halv time eller mere i ovnen, som i forvejen skal være varm.
Når dejen er færdig, og gryden er varm, så tag den ud af ovnen og dæk bunden med havregryn og/eller sesamfrø.
Held derefter dejen over i gryden, kom låget på og sæt den i ovnen.
Bag først brødet i 30 minutter ved 250 grader med låget på. Tag låget af og lad det bage i 12-15 minutter mere. Brødet skal være noget mere mørkt, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød.
Tag det ud af gryden og lad det køle af. Gerne på en rist, eller med bunden i vejret.
Det er vigtigt at lade det køle i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
Hvis det småknaser, når det står og køler af, ved man, at det har fået præcist nok.

4 kommentarer:

  1. Mmh, det ser ekstra lækkert ud og må prøves!! :)

    SvarSlet
  2. Nøj, det ser lækkert ud! Sådan en skive brød vil jeg gerne inviteres over til :-)

    SvarSlet
  3. KGaardsted: Glæder mig til at høre når du har prøvet det!

    imangelafbedre: Du er mere end velkommen på tirsdag ;)

    SvarSlet
  4. Det lyder godt nok lækkert. Jeg kan se du elsker at være kreativ, så jeg tænkte at du ville syntes rigtig godt om denne side: Hobbytavlen.dk

    SvarSlet

Skriv endeligt en kommentar - jeg venter spændt på at høre hvad du har på hjertet!

Related Posts with Thumbnails